GREENWORKS | DUURZAME BOUW- EN INSTALLATIEMATERIALEN

Thematische training: Passiefhuis

Definitie van een passiefhuis

Een passiefhuis kenmerkt zich door de bijzondere combinatie van een gezond en comfortabel binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik.

Het begint met een slim ontwerp, waarbij de woning   georiënteerd is op de zon, voorzien van zeer   goede isolatieschil en luchtdicht gebouwd. Hierdoor kan warmte nauwelijks weg uit het passiefhuis. Er is dan ook weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Passieve warmtebronnen zoals de zon, bewoners en huishoudelijke apparaten zorgen voor bijna alle benodigde warmte. In de zomer zorgt de zeer goede schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie voor een comfortabel binnenklimaat.

Een passiefhuis mag per jaar niet meer energie verbruiken voor ruimteverwarming dan 15 kWh/m ². Een passiefhuis verbruikt 10 keer minder energie voor verwarming dan een gemiddelde bestaande woning en 4 à 5 keer minder dan de huidige nieuwbouwwoning uitgevoerd conform het Nederlandse Bouwbesluit.

 

Doel van de training

Het doel van de training passiefhuis is om de belangrijkste aspecten te belichten. Denk hierbij aan de schil van het gebouw m.b.t. het gebruik van de juiste gevel- en dakisolatie, beglazing en luchtdicht bouwen.

Ook wordt er aandacht besteed aan het toepassen van de benodigde elektro- en installatietechniek om te komen tot een zo energiezuinig mogelijk huis.

 

Voor wie?

Deze training is voornamelijk bestemd voor allround aannemers, projectleiders, werkvoorbereiders, uitvoerders, woningcorporaties en architecten.

 

Onderwerpen

  • Gevels
  • Daken
  • Luchtdicht bouwen
  • Elektrotechniek
  • Installatietechniek
  • Ventilatie